Zwangerschapscontroles
Afhankelijk van het verloop van je zwangerschap wordt gekeken wie de meest geschikte professional is om jouw controles uit te voeren dit kan dicht bij jou in de buurt op een van de verloskundigenpraktijken of in het Flevoziekenhuis op de poli gynaecologie.
Een controle duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Tijdens deze komen de volgende onderdelen aan het bod:
- het meten van de bloeddruk;
- het beoordelen van de groei van de buik, uitwendig;
- het beoordelen of je kindje goed groeit;
- het luisteren naar het hartje van je baby (onder voorbehoud dat de zwangerschap dan al voorbij de 12 weken moet zijn, anders is dit vaak nog niet te horen en is dit ook niet zo goed voor de baby in ontwikkeling. Na 12 weken hoort dit wel bij de controle);
- soms wordt de controle aangevuld met onderzoeken zoals een echo of bloed-/urineonderzoek;
- het beantwoorden van vragen en geven van informatie.
Bloeddruk
Deze wordt bij iedere controle gemeten via een band om je arm. De verloskundige of arts geeft je uitleg over het verloop van de bloeddruk. Wanneer de bloeddruk te hoog wordt kan er sprake zijn van een “zwangerschapsvergiftiging”. Dit is een andere benaming voor een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. De verloskundige of arts wil meer informatie over het verloop van de zwangerschap krijgen door de urine en het bloed te onderzoeken.
Controle van het gewicht
Tijdens de zwangerschap neemt het gewicht van de meeste vrouwen toe. Dat is normaal. De gemiddelde gewichtstoename is 12 tot 14 kilo. Bij een gewichtstoename van 12 kilo is er een vetreserve van 3 kilo opgebouwd. De vetreserve is noodzakelijk voor een gezonde zwangerschap en voor de eventuele borstvoedingsperiode daarna.
Hieronder staat grof weergegeven hoe de gewichtstoename is opgebouwd gedurende je zwangerschap. De getallen kunnen sterk variëren per persoon.
- 0-12 weken 0 %
- 13-20 weken 25%
- 21 – 30 weken 50%
- 31 – 36 weken 25%
- 37 – 40 weken 0%
In principe wordt je bij de intake gewogen. Vaker mag natuurlijk ook. Een gezond gewicht is ook tijdens de zwangerschap belangrijk. Extra kilo’s die je aankomt in de zwangerschap moeten er niet alleen af, maar kunnen ook extra problemen geven. Denk hierbij aan meer bekkenproblemen, hogere bloeddruk en hogere bloedsuikers, met mogelijke gevolgen voor jou en je baby. Heb je er moeite mee om tijdens de zwangerschap op de weegschaal te gaan, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog.
Beoordeling groei van de baarmoeder
Bij elke zwangerschapscontrole wordt de groei van de baarmoeder bekeken. De buitenkant van de baarmoeder wordt via de buik met de handen afgetast. Zo controleert de verloskundige of gynaecoloog de groei van de baby. In de laatste maanden van de zwangerschap worden ook de ligging en de indaling van je kindje bekeken.
Bewegen van je kindje
Iedere controle wordt gevraagd naar het voelen van bewegingen van jouw kindje. Per zwangere vrouw bestaat een grote variatie in het voelen en ervaren van kindsbewegingen. Bij een eerste zwangerschap worden de bewegingen van het kindje meestal tussen de 18-22 weken gevoeld. Bij een tweede zwangerschap kan dit zelfs al bij 16 weken (en soms nog eerder) het geval zijn. Vaak worden de bewegingen rond 26 weken sterker. Vanaf 28 weken voel je je kindje meestal iedere dag bewegen. Tijdens de laatste weken van de zwangerschap worden de bewegingen minder frequent en minder heftig. De ruimte wordt kleiner. Voel je minder beweging dan je gewend bent en maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op.