We zorgen er samen voor

Onderzoek en testen tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap worden verschillende onderzoeken uitgevoerd. Zo worden standaard je bloed en urine gecontroleerd. Er zijn verschillende onderzoeken waarvoor je zelf kunt kiezen in de zwangerschap, zoals de combinatietest. Voor sommige onderzoeken kom je in aanmerking als een verhoogd risico hebt.

Combinatietest

Met een combinatietest wordt vroeg in de zwangerschap onderzocht of er een verhoogde kans is op het syndroom van Down, het syndroom van Patau en het syndroom van Edwards (verschillende trisomieën). Het onderzoek brengt geen risico’s met zich mee voor jezelf of voor je kindje. De combinatietest bestaat uit twee onderzoeken:

  • Een bloedonderzoek bij de zwangere vrouw in de periode van 9 tot 14 weken van de zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt wat bloed afgenomen en onderzocht in een laboratorium.
  • Een echo in de periode van 11 tot 14 weken van de zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt de dikte van de ‘nekplooi’ van het kindje gemeten. De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek. Dit laagje vocht is altijd aanwezig, ook bij gezonde kinderen. Een verdikte nekplooi kan wijzen op het syndroom van Down. Lees meer over de combinatietest

NIPT

Tijdens de zwangerschap is er DNA van het kindje in het bloed van de moeder aanwezig. Er kunnen steeds meer onderzoeken gedaan worden met dit DNA. Een ervan is het NIPT onderzoek, waarbij onder andere het syndroom van Down wordt opgespoord.

Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie kan onderzocht worden of je kindje een chromosoomafwijking heeft. De meest voorkomende chromosoomafwijking is het syndroom van Down. Tevens kan onderzocht worden of er sprake is van een open ruggetje of een open schedel. Het onderzoek kan pas na de 15e zwangerschapsweek worden uitgevoerd. Bij een vruchtwaterpunctie bestaat het risico op een miskraam. Dit risico is 3 tot 5 op de 1000; dit betekent dat van de 1000 vruchtwaterpuncties, er 3 tot 5 een miskraam tot gevolg hebben.

Vlokkentest

Met een vlokkentest kan onderzocht worden of je kind een chromosoomafwijking heeft. De meest voorkomende chromosoomafwijking is het syndroom van Down. De vlokkentest vindt plaats tussen de 11e en 14e zwangerschapsweek. Bij een vlokkentest bestaat het risico op een miskraam. Dit risico is 3 tot 5 op de 1000; dit betekent dat van de 1000 vlokkentesten, er 3 tot 5 een miskraam tot gevolg hebben.

Thank you for your upload