Onderzoeken & studies geboortezorg
2 Close – Onderzoek bij een keizersnee
Vrouwen krijgen na een keizersnee soms klachten bij de menstruatie. De menstruatie duurt dan langer door aanhoudend licht bloedverlies. Soms is er ook ongemak en meer pijn deze dagen.
Dit kan komen door het litteken in de baarmoeder. In dit litteken kan zich bloed ophopen. Zo’n litteken wordt een niche genoemd.
Waarom wordt dit onderzoek gedaan?
Gynaecologen willen graag menstruatieklachten na een keizersnee voorkomen. Zij willen weten hoe het litteken in de baarmoeder zo goed mogelijk kan genezen. Tegenwoordig wordt de snee in de baarmoeder in één laag gehecht. Maar misschien is hechting in twee lagen beter. Dat is onbekend.
Een keizersnee is niet altijd te voorspellen. Daarom vragen wij aan heel veel vrouwen die bevallen of zij mee willen doen aan dit onderzoek, mochten zij een keizersnee krijgen.
Wat betekent dit onderzoek voor jou?
Mocht je (voor de eerste keer) een keizersnee krijgen, bedenk dan of je wilt meedoen aan het onderzoek. Je leest hier meer informatie. Meedoen betekent dat door loting bepaald wordt of de gynaecoloog de baarmoeder in één of twee lagen sluit. Daarnaast willen wij graag drie maanden na de bevalling een niet pijnlijk echo-onderzoek doen om te kijken naar het litteken (de niche) in de baarmoeder. Ook krijg je nog enkele malen een vragenlijst toegestuurd.
Highlow studie – Onderzoek bij een trombose of longembolie in de voorgeschiedenis
Sommige vrouwen hebben meer kans op een trombosebeen of een longembolie tijdens de zwangerschap. Zo’n bloedstolsel wordt ook wel een VTE, veneuze trombo-embolie, genoemd. De kans op een VTE is groter als een vrouw eerder een trombosebeen of longembolie heeft gehad. Gebruik van heparine tijdens de zwangerschap verlaagt deze kans.
Waarom wordt dit onderzoek gedaan?
Gynaecologen weten dat de bloedverdunner heparine de kans op een nieuwe VTE verkleint. Het is niet bekend welke dosering het beste is. Een hoge dosering werkt misschien beter, maar heeft misschien meer bijwerkingen. Een lage dosering werkt misschien minder goed, maar geeft misschien ook minder kans op complicaties. Dat is onbekend.
Wat betekent dit onderzoek voor jou?
Heb je eerder een trombose of een longembolie gehad, dan vraagt de gynaecoloog of je aan dit onderzoek mee wilt doen. De loting bepaalt dan of de gynaecoloog een hoge dosering of een lage dosering heparine adviseert tijdens je zwangerschap.
HIP studie – Onderzoek bij vrouwen bij wie bij 27 weken bloed geprikt wordt in verband met Rhesus
Dit is een onderzoek naar de aanwezigheid van antistoffen tegen bloedplaatjes in het bloed van zwangere vrouwen.
Waarom wordt dit onderzoek gedaan?
Zeer zelden hebben vrouwen antistoffen tegen bloedplaatjes in hun bloed. Hun kinderen kunnen hierdoor bloedingsproblemen krijgen. Er is weinig bekend over deze antistoffen en gevolgen voor de baby. Om meer informatie hierover te krijgen, willen artsen graag zoveel mogelijk bloed van vrouwen onderzoeken die toch al bij 27 weken geprikt worden. Vrouwen die bloedgroep Rhesus D of Rhesus c negatief zijn, krijgen dit bloedonderzoek aangeboden.
Wat betekent dit onderzoek voor jou?
Je kunt alleen meedoen aan het onderzoek als u Rhesus D of Rhesus c negatief bent. Dan is het advies bij 27 weken bloed te laten prikken. Met overgebleven bloed wordt een extra test gedaan. Je hoeft geen extra bloed af te staan. Je hoort geen uitslag van de extra test.
Hoe kan een vroeggeboorte worden voorkomen: de PC studie
Dit onderzoek vergelijkt twee behandelingen die herhaling van een vroeggeboorte mogelijk voorkomen.
Waarom wordt dit onderzoek gedaan?
Zwangeren die al een keer te vroeg zijn bevallen, hebben meer kans dit opnieuw te doen. Hoe eerder de vroeggeboorte, hoe meer kans op langdurige couveuse opname en gevolgen voor de gezondheid van het kind.
Bij vrouwen die al eens een vroeggeboorte hebben gehad, wordt de lengte van de baarmoedermond gemeten in de zwangerschap. Als deze te kort is, wordt er gebruikelijk een bandje of hechting rondom de baarmoedermond aangebracht. Dit heet een “cerclage” en het houdt de baarmoedermond dicht.
Een “pessarium” is mogelijk ook effectief om de kans op vroeggeboorte te verminderen. Een pessarium is een rubberen ring die wordt geplaatst om de baarmoedermond. Wat beter werkt om een vroeggeboorte te voorkomen, een cerclage of een pessarium, is onbekend.
Wat betekent dit onderzoek voor jou?
Ben je ooit voor de 34 weken zwangerschap bevallen, dan vraagt de gynaecoloog of je aan dit onderzoek mee wilt doen. De loting bepaalt dan of je een cerclage of een pessarium krijgt tijdens je zwangerschap mocht je baarmoedermond te kort zijn.
Hoe kan een vroeggeboorte bij een korte baarmoedermond worden voorkomen: de Quadruppel P studie
Dit onderzoek vergelijkt twee behandelingen die vroeggeboorte bij vrouwen met een korte baarmoedermond mogelijk voorkomen.
Waarom wordt dit onderzoek gedaan?
Zwangeren die bij 20 weken een verkorte baarmoedermond hebben, hebben meer kans op vroeggeboorte. Hoe eerder de vroeggeboorte, hoe meer kans op langdurige couveuse opname en gevolgen voor de gezondheid van het kind.
Bij een verkorte baarmoedermond adviseert de gynaecoloog behandeling met progesteron (zwangerschapshormoon) om de kans op een vroeggeboorte te verminderen. Een pessarium is mogelijk ook effectief om de kans op vroeggeboorte te verminderen. Een pessarium is een rubberen ring die wordt geplaatst om de baarmoedermond.
Wat beter werkt om een vroeggeboorte te voorkomen, progesteron of een pessarium, is onbekend.
Wat betekent dit onderzoek voor jou?
Blijkt het dat je een verkorte baarmoedermond hebt, dan vraagt de gynaecoloog of je aan dit onderzoek mee wilt doen. De loting bepaalt dan of de gynaecoloog een behandeling met progesteron of een pessarium adviseert tijdens je zwangerschap.
Meer informatie bij een eenling zwangerschap en bij een meerlingzwangerschap.
VIMP SIMPLE II – Hulp bij het kiezen tussen keizersnee of bevallen voor vrouwen die een keizersnee hebben gehad
Een onderzoek naar een hulpmiddel voor vrouwen met een keizersnee in het verleden die kunnen kiezen tussen vaginale bevalling of geplande keizersnee.
Waarom wordt dit onderzoek gedaan?
Vrouwen die eerder een keizersnee hebben gehad, kunnen in een volgende zwangerschap kiezen tussen vaginaal bevallen of een keizersnee. Dit is vaak een lastige keuze. Mogelijk maakt een keuzehulp het kiezen makkelijker. In de “VIMP SIMPLE” keuzehulp staat informatie zoals de voordelen, nadelen en risico’s van een bevalling en een geplande keizersnee. Ook kan de gynaecoloog in de keuzehulp uitrekenen wat jouw kans is op een vaginale baring.
Wat betekent dit onderzoek voor jou?
Heb je eerder een keizersnee gehad, dan vraagt de gynaecoloog of je gebruik wilt maken van de keuzehulp. Bij 30 weken en 36 weken zwangerschap bespreekt de gynaecoloog deze keuzehulp samen met jou.
Hoe kan een vroeggeboorte worden voorkomen: de APRIL studie
Een onderzoek naar de behandeling met aspirine om een herhaalde vroeggeboorte te voorkomen.
Waarom wordt dit onderzoek gedaan?
Zwangeren die al een keer te vroeg zijn bevallen, hebben meer kans dit opnieuw te doen. Hoe eerder de vroeggeboorte, hoe meer kans op langdurige couveuse opname en gevolgen voor de gezondheid van het kind.
Het gebruik van aspirine tijdens de zwangerschap vermindert mogelijk de kans op een herhaalde vroeggeboorte. Waarschijnlijk zorgt aspirine ervoor dat de placenta (moederkoek) zich goed ontwikkelt. Om zeker te weten of aspirine een vroeggeboorte kan voorkomen, gebeurt dit onderzoek. Het gebruik van aspirine tijdens de zwangerschap is veilig.
Wat betekent dit onderzoek voor jou?
Ben je ooit voor de 34 weken zwangerschap bevallen, dan vraagt de gynaecoloog of je aan dit onderzoek mee wilt doen. De loting bepaalt dan of je aspirine of een placebo krijgt tijdens je zwangerschap vanaf 16 weken.