We zorgen er samen voor

Gezond gedrag

Door al vóór de zwangerschap een gezonde voeding en leefstijl aan te nemen, draag je als toekomstige ouders ook zelf bij aan een goede zwangerschap, de gezondheid van jullie kind en aan jullie eigen gezondheid.

Onderzoek heeft aangetoond dat roken, alcoholgebruik, ongezond eten en overgewicht een ongunstig effect hebben op de vruchtbaarheid en het verloop van de zwangerschap

Foliumzuur

Kinderwens gezond gedragOmdat je niet voldoende foliumzuur uit je voeding haalt, adviseren we te starten met het innemen van foliumzuur wanneer je een zwangerschapswens hebt. Neem elke dag 1 tablet van 0,5 milligram in tot en met je 10e zwangerschapsweek. De tabletten zijn zonder recept te verkrijgen bij een drogist of apotheek.

Meer informatie vind je op de website van:

Alcohol

Alcohol beïnvloedt de vruchtbaarheid; zowel de eicellen als zaadcellen. Daardoor kan zwanger worden moeilijker zijn. Ook heb je meer kans op een miskraam wanneer je alcohol drinkt tijdens de zwangerschap. In het algemeen geldt: hoe meer alcohol, des te groter de risico’s. Het advies luidt dan ook om zo min mogelijk alcohol te drinken in de periode dat je zwanger wilt worden en geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

Roken

Wanneer je rookt duurt het vaak langer voordat je zwanger wordt. Roken vermindert namelijk de vruchtbaarheid. Als je 15 sigaretten per dag rookt, halveert dat je de kans om zwanger te worden. De kans op een miskraam neemt toe als je rookt.

Ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar. De hoeveelheid zaadcellen in het sperma neemt af en de zaadcellen hebben vaker een afwijkende vorm en zijn minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. In het algemeen geldt: hoe meer jullie roken, hoe langer de zwangerschap op zich laat wachten.

Wil je stoppen met roken? Kijk dan op de website van Rookvrij ook jij.

Drugs

Gebruik van drugs wordt ten zeerste afgeraden. Drugs beïnvloedt de vruchtbaarheid negatief. Afhankelijk van de hoeveelheid en het soort drugs neemt bij mannen de kwaliteit en productie van het zaad af. Bij vrouwen kan de kwaliteit van de eicellen verminderen en/of de eisprong geremd worden. De kans op een zwangerschap vermindert hierdoor terwijl het risico op een miskraam toeneemt. Drugs zijn zeer schadelijk voor het ongeboren kind.

Medicatie

Gebruik je vanwege gezondheidsproblemen medicijnen en wil je graag zwanger worden? Overleg dit dan altijd met je huisarts of specialist.

Gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk om zwanger te kunnen worden. Als je te licht of te zwaar bent, dan heeft dat invloed op je vruchtbaarheid.

Ziekten of erfelijke aandoeningen

Komen er bij jou, je partner of bij jullie naaste familieleden ziekten of erfelijke aandoeningen voor, dan is het goed om nog vóór de zwangerschap uit te zoeken wat eventuele risico’s kunnen zijn. Bespreek met je huisarts om welke aandoening het gaat. Het kan zinvol zijn om dragerschap bij jou en je partner te onderzoeken. Dit onderzoek geeft informatie over de aanwezigheid van risico’s voor een eventueel toekomstig kind en als deze er zijn, welke risico’s dit zijn.

Thank you for your upload