Plaats van de bevalling
Thuis bevallen en poliklinisch bevallen
Wanneer de zwangerschap zonder problemen is verlopen en er verder geen bijzonderheden zijn, dan kun je ervoor kiezen om thuis of in het ziekenhuis te bevallen onder begeleiding van de eigen verloskundige.
Op het moment dat de bevalling begonnen is, komt een verloskundige thuis bij je kijken. Zij luistert naar de harttonen van het kindje en onderzoekt je inwendig. Wanneer de bevalling nog in de beginfase is spreekt zij met jullie af wanneer ze weer terug gaat komen. Op het moment dat de bevalling ver genoeg gevorderd is, schakelt zij de kraamverzorgende in. Dat kan al in een vroeg stadium als dat voor jou prettig voelt. Wanneer je ervoor hebt gekozen om poliklinisch te bevallen zal zij je adviseren op welke moment je naar het ziekenhuis kan gaan.
Als zich tijdens de bevalling een complicatie voordoet, vraagt de verloskundige een klinisch verloskundige, arts-assistent of gynaecoloog om de zorg over te nemen.
Als je een medische indicatie hebt
Sommige zwangeren hebben een medische indicatie. Dit houdt in dat zij onder controle staan van een gynaecoloog, arts-assistent en/of klinisch verloskundige. De bevalling vindt dan plaats op de verloskamers onder supervisie van de gynaecoloog.
Wanneer bel je ons?
De bevalling kan op meerdere manieren beginnen. Meestal begint de bevalling met weeën. Maar het breken van de vliezen of bloedverlies kunnen ook tekenen zijn van het begin van je bevalling. Bel met de verloskundige hulpverlener als je:
- denkt dat de bevalling begonnen is. Daarbij passen ongeveer 1 uur pijnlijke weeën om de 5 minuten. Is het niet je eerste kindje, dan heb je hier mogelijk andere instructies over gekregen. Ook vochtverlies (gebroken vliezen), ongeacht de kleur en het wel of niet hebben van weeën, kan het begin van je bevalling zijn;
- bloedverlies hebt;
- je kindje minder voelt bewegen;
- ongerust bent of twijfelt over één van de bovenstaande punten.
Wanneer we je vragen om naar het ziekenhuis te komen neem dan de volgende spullen mee:
- ponsplaatje;
- verzekeringsgegevens;
- toiletspullen;
- schone kleding, ondergoed (eventueel met voedings-BH) en nachtkleding;
- babykleertjes (inclusief jasje en mutsjes);
- fototoestel en/of camera;
- evt. lippenbalsem, druivensuiker of energiedrank.