We zorgen er samen voor

Pijnstilling

Voorbereiding

De manier waarop moeders pijn tijdens de bevalling ervaren pijn is verschillend. Veel vrouwen kunnen de pijn goed verdragen, ook wanneer dat hard werken is. Er zijn allerlei manieren om met deze pijn om te gaan. Iedere zwangere vrouw heeft enige angst en onzekerheid over de bevalling. Dat is normaal. Het kan je helpen om alvast eens na te denken over hoe je met de pijn tijdens de bevalling om zou willen gaan. Voor de één staat het vast dat ze pijnstilling wil en voor de ander staat het vast dat ze dit zeker niet wil. In beide gevallen is het goed om te weten welke verschillende vormen van pijnstilling er mogelijk zijn .

Natuurlijke pijnstilling

Tijdens de bevalling maakt je lichaam zelf een hormoon aan wat als pijnstilling dienst doet. Dit heet endorfine. Endorfine zorgt ervoor dat je de pijn beter kunt verdragen. Angst remt de productie van endorfine. Dus hoe minder angst je hebt, hoe meer endorfines je aan zult maken en hoe beter je kunt ‘ontspannen’.

Er zijn nog meer natuurlijke manieren om met de pijn om te gaan zoals:

  •  een warme omgeving; kruik, bad, douche, warme sokken, etc;
  • verschillende houdingen;
  • coaching van je partner of iemand anders die je begeleidt en ondersteunt tijdens de bevalling;
  • een positieve instelling; elke wee is een stap dichter bij je kindje;
  • massage van onder andere de rug;
  • sommige vrouwen hebben baat bij het gebruik van de TENS, dit is een apparaatje wat de aanmaak van endorfines stimuleert ;

Pijnstilling met medicatie

Op het moment dat je meer pijnstilling nodig hebt om welke reden dan ook, dan kan dat. Als je deze pijnstilling krijgt is het noodzakelijk dat je onder begeleiding van een gynaecoloog bevalt. Het is namelijk nodig om jou en je kindje extra goed in de gaten te houden als je deze medicijnen krijgt. Als je nog niet onder begeleiding was van een gynaecoloog, draagt de verloskundige de zorg over.

Houd er rekening mee dat er altijd eerst minimaal 30 minuten een hartfilmpje (CTG) wordt gemaakt voordat de pijnmedicatie toegediend kan gaan worden. We willen zeker weten dat de conditie van jullie kindje in orde is. In geval van een ruggenprik moet de anesthesist beschikbaar zijn. Vanaf het moment van de vraag om pijnmedicatie duurt het gemiddeld 30-45 minuten voordat de medicatie daadwerkelijk toegediend wordt. In het Flevoziekenhuis zijn er twee mogelijkheden van pijnstilling.

De ruggenprik

De ruggenprik wordt ook wel een epiduraal genoemd. Hierbij wordt eerst de huid verdoofd. Na een prik in je rug wordt een dun slangetje in je ruggenmerg achtergelaten. Door dit slangetje kan langere tijd een constante hoeveelheid verdoving gegeven worden. De verdoving werkt op de zenuwen van de baarmoeder en soms ook bekkenbodem. Na 5 tot 15 minuten wordt de pijn van de weeën minder gevoeld. Ook het gevoel in de benen kan tijdelijk afnemen; je mag niet meer uit bed. Bij 5 procent van de zwangeren werkt de ruggenprik onvoldoende. De ruggenprik is meer geschikt voor langdurige pijnstilling. Wanneer je (bijna) volledige ontsluiting hebt, wordt soms de pomp uitgezet. Er wordt gewacht tot de persweeën goed genoeg gevoeld worden om mee te kunnen persen.

Het kan voorkomen dat je verhoging of koorts ontwikkelt. Het vermoeden bestaat dat dit te maken heeft met de ruggenprik. Omdat dit echter niet zeker is en er ook sprake kan zijn van een infectie van de baby, wordt vaak preventief gehandeld. Dat houdt in dat jij en je kindje na de bevalling worden opgenomen. Soms krijg je antibiotica als behandeling van de mogelijke infectie. Het is ook mogelijk dat je kindje een aantal dagen antibiotica toegediend krijgt via een infuus na de bevalling. Dit om infecties bij je kindje te voorkomen.

Remifentanil

Remifentanil is een morfineachtige stof. Het wordt toegediend via een infuus en een pomp. De pomp kun je zelf bedienen; met een drukknop bepaal je zelf wanneer je pijnstilling toegediend krijgt. Het is niet mogelijk om teveel medicatie toe te dienen, doordat er grenzen via de pomp zijn ingesteld. Remifentanil werkt snel (binnen 1 minuut) en is nadien ook snel weer uitgewerkt. Deze vorm van pijnstilling voorkomt niet alle pijn. Het haalt de scherpe randjes weg waardoor de pijn beter te verdragen is.

Thank you for your upload