We zorgen er samen voor

Wanneer bel je ons?

Bij onderstaande klachten is het van belang dat je contact opneemt met je eigen zorgverlener. Het is goed alert te zijn en aan de bel te trekken, uiteraard mag je ook bellen als je je ongerust maakt.

Blaasontsteking

Naarmate de zwangerschap vordert en je buik zwaarder wordt, moet je vaker plassen. Het vaker plassen kan soms ook wijzen op een blaasontsteking. Vaak heb je meer last van harde buiken, kleine beetjes plassen en eventueel een branderig gevoel bij het plassen.

Bloedverlies vroeg in de zwangerschap

Voor bloedverlies en/of buikkrampen kunnen verschillende oorzaken zijn:

  •  na gemeenschap. Je baarmoedermond bloedt wat gemakkelijker als je zwanger bent;
  • bij blaasontsteking. Hiervan kun je pijn in je onderbuik hebben die lijkt op menstruatiepijn. Soms gaat dit gepaard met bloedverlies;
  • een innestelingsbloeding, ongeveer negen dagen na de bevruchting nestelt het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand. Daar kun je ook een beetje bloedverlies van krijgen;
  • bij moeizame stoelgang (obstipatie);
  • bloedverlies kan ook wijzen op een miskraam.

Neem bij vaginaal bloedverlies altijd contact op met je verloskundige zorgverlener

Bloedverlies later in de zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap hoort niet en is altijd een reden om te overleggen met een verloskundig zorgverlener. Wanneer je merkt dat je bloedverlies hebt, schrik je vaak erg. Zeker als het gaat om meer dan een paar druppels bloedverlies. Toch hoeft de oorzaak van het bloedverlies niet meteen heel verontrustend te zijn.

Mogelijke oorzaken zijn:

  •  gemeenschap. Je baarmoedermond bloedt wat gemakkelijker als je zwanger bent;
  • blaasontsteking. Hiervan kun je pijn in je onderbuik hebben die lijkt op menstruatiepijn. Soms gaat dit gepaard met bloedverlies;
  • moeilijke stoelgang (obstipatie);
  • vaginale schimmelinfectie (candida);
  • gevoelige baarmoedermond (erosieve portio);
  • voorliggende (placenta praevia) of loslatende placenta;
  • dreigende vroeggeboorte;
  • begin van de bevalling.

Gebroken vliezen

Wanneer je vliezen zijn gebroken, verlies je vruchtwater. Vruchtwater komt soms in een hele golf, maar kan ook met kleine beetjes komen. Vruchtwater is helder, zoals kraanwater, met witte vlokjes. Soms is het een beetje rozig, dat is geen probleem. Het ruikt anders dan urine, meer weeïg en zoet. Probeer het op te vangen in een glaasje. Twijfel je over de kleur, doe dan een kraamverband uit je kraampakket in. Wanneer het vruchtwater een groenige kleur heeft, dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept.

Heb je gebroken vliezen of twijfel je erover? Neem dan contact op met verloskundige hulpverlener. Wanneer het vruchtwater groen is, wordt je verwezen naar de gynaecoloog.

Hevige hoofdpijnklachten

Hevige hoofdpijnklachten, al dan niet gepaard met braken en lichtflitsen of sterretjes zien, kunnen een teken zijn van een te hoge bloeddruk. Neem in dat geval altijd contact op met de verloskundig hulpverlener.

Hevige maagklachten

Een van de klachten bij een te hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie) kan maagpijn en braken zijn. Je kunt het gevoel hebben dat er een ‘band’ om je maag zit. Deze klacht kan gepaard gaan met hoofdpijn, lichtflitsen, sterretjes of wazig zien. Neem bij deze klachten altijd contact op met de verloskundig zorgverlener.

Koorts in de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je (net zoals buiten de zwangerschap) ziek worden van allerlei infecties. Denk bijvoorbeeld aan een flinke verkoudheid/longontsteking, griep of buikgriep. Dit kan gepaard gaan met koorts. Vaak zal de oorzaak van de koorts onschuldig zijn. In sommige situaties kan koorts wel een risico zijn voor de zwangerschap. We adviseren dan ook altijd bij een lichaamstemperatuur van 38.0 graden of hoger contact op te nemen met de verloskundig hulpverlener.

Minder- of geen leven voelen

De meeste zwangeren beginnen vanaf ongeveer de 20e (16e-22e ) zwangerschapsweek het kindje te voelen. De mate waarin je het kindje voelt is persoonlijk. Het kan zelfs per zwangerschap verschillen. Vanaf 28 weken moet je je kindje elke dag voelen bewegen. Zeker op de momenten dat je tot rust komt. Vanaf ongeveer 32 weken zwangerschap kun je merken dat de bewegingen minder krachtig worden; de beschikbare ruimte neemt af. De hele zwangerschap blijft het belangrijk dat je dagelijks op meerdere momenten je kind voelt bewegen. Twijfel je eraan of je bewegingen voelt, neem dan extra rust door een uur op je linkerzij te gaan liggen. Een bad kan voor extra ontspanning zorgen. Blijf je twijfelen, voel je minder leven dan dat je gewend bent of ben je ongerust, neem dan contact op met de verloskundige zorgverlener.

Ongeluk of val

Naast een ongeluk met de auto is een val van bijvoorbeeld de fiets of trap altijd een reden om contact op te nemen met de verloskundig zorgverlener. Zeker wanneer je al verder in de zwangerschap bent.

Thank you for your upload