We zorgen er samen voor

Zorgverleners binnen Preall bieden altijd uitgebreide controle op 41 weken

Op 20 november heeft de NOS het volgende bericht gepubliceerd: ‘Zes dode baby’s bij Zweedse studie: eerder opwekken bevalling redt levens’. In dit bericht staat: ‘Vrouwen moeten na 41 weken zwangerschap standaard het aanbod krijgen te worden ingeleid om de bevalling op gang te brengen, blijkt uit dit onderzoek. Langer wachten vergroot de kans op een dood kind.’

Wij (verloskundigen en gynaecologen) kunnen ons voorstellen dat dit bericht je onrust geeft of vragen oproept. Wat betekent dit voor jou? Hieronder lees je onze reactie op dit bericht.

Nederlands onderzoek
Naast het onderzoek in Zweden, waar het nieuwsbericht over gaat, is er ook een Nederlands onderzoek gedaan. Bij dit onderzoek werd geen verhoogd risico op sterfte gezien bij afwachten met inleiden tot 42 weken. Wel blijkt uit dit onderzoek dat bij het inleiden bij 41 weken baby’s iets minder vaak een matige start (lagere Apgar score) hadden direct na de geboorte, dan wanneer werd afgewacht.

Vakverenigingen werken aan gezamenlijke richtlijn en keuzehulp
De vakverenigingen van gynaecologen (NVOG) en verloskundigen (KNOV) waren al bezig met de gezamenlijke richtlijn en keuzehulp over dit onderwerp. Zij hopen deze zo snel mogelijk af te ronden en te publiceren.

Hoe gaan wij als hulpverleners van Preall er al jaren mee om?
Wij als hulpverleners zijn er om jou en je baby zo goed mogelijk te begeleiden. Al jaren bieden wij binnen Preall een controle van de conditie van je kindje bij 41 weken (dit noemen we de serotiniteitscontrole). Hierbij maken we een hartfilmpje (CTG) en een echo. Bij de echo kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater, de placenta en de bewegingen van je kindje. In de bibliotheek van ZwApp lees je meer informatie bij het onderwerp ‘serotiniteit’.

We bespreken samen de voor- en nadelen
Na dit serotiniteitsonderzoek bespreken we samen met jou de voor- en nadelen van de mogelijkheden. Hierbij denken we natuurlijk ook aan de informatie van de bekende onderzoeken en aan jouw wensen. Dit doen we omdat we het belangrijk vinden om samen tot een keuze te komen die bij past. De mogelijkheden die wij bespreken zijn:
• inleiden bij 41 weken
• afwachten tot 42 weken
• andere afspraken daar tussenin

Heb je nog vragen?
Als je vragen hebt, bespreek ze met jouw verloskundige of gynaecoloog. Wij gaan er graag met je over in gesprek.

Thank you for your upload