We zorgen er samen voor

Goede zorg voor alle zwangeren: ook tijdens de coronacrisis

Beste zwangere,

Door de heersende corona-epidemie bereiken ons veel vragen van ongeruste zwangere vrouwen en hun partners. Alle verloskundigen uit Almere en Lelystad en de gynaecologen van het Flevoziekenhuis werken nauw samen om te garanderen dat we gezamenlijk goed kunnen blijven zorgen voor jou en je baby. Aan de hand van veel gestelde vragen geven we antwoorden in deze onzekere tijden.

Vraag: Word ik nog wel goed gecontroleerd tijdens de zwangerschap?

Antwoord: Jazeker. Alle noodzakelijke controles vinden gewoon plaats. Wel hebben we waar mogelijk een aantal controles omgezet in belafspraken. Hierdoor houden we regelmatig contact en mocht er naar aanleiding van het telefoongesprek toch reden zijn om extra onderzoek te doen, dan regelen we dat meteen.

Vraag: Is het gevaarlijk voor mij of mijn baby als ik besmet raak met het coronavirus?

Antwoord: Waarschijnlijk niet. Omdat het coronavirus een nieuw virus is hebben we nog niet heel veel kennis over de gevolgen voor de zwangerschap. De zwangere zelf heeft in de meeste gevallen milde griepklachten, die vanzelf weer verdwijnen. Wat we nu weten, is dat het virus niet via de moederkoek over kan gaan naar je baby. Als een zwangere een corona-infectie heeft doorgemaakt, doen we vaak wel voor de zekerheid wat extra controles in de rest van de zwangerschap. Na de geboorte kan gewoon borstvoeding gegeven worden. Wel zal je instructies krijgen over goede hygiëne tijdens het voeden om de kans te verkleinen dat je het virus overdraagt aan je baby.

Vraag: Wanneer moet ik getest worden op het coronavirus?

Antwoord: Als je klachten hebt die kunnen wijzen op het coronavirus, dan is het belangrijk je zo snel mogelijk te laten testen. Kijk hier voor meer informatie.

Vraag: Is het nog wel veilig om naar het ziekenhuis te gaan tijdens de zwangerschap?

Antwoord: Jazeker. In het Flevoziekenhuis zijn aparte kamers ingericht voor zwangeren met klachten die zouden kunnen passen bij een corona-infectie. Hierdoor kunnen zij andere zwangeren, maar ook de zorgverleners niet besmetten. Of je nou wel of geen klachten hebt die wijzen op een mogelijke corona-infectie: je krijgt alle zorg die nodig is om jou en je baby goed te controleren.

Vraag: Moet ik nog wel bellen als ik klachten heb of ik mij zorgen maak?

Antwoord: Jazeker. We merken de laatste tijd dat we minder vaak gebeld worden door zwangeren met tussentijdse vragen of klachten. Mogelijk dat zwangeren denken dat de zorgverleners het al druk genoeg hebben, of dat ze het eng vinden om naar het ziekenhuis te moeten. Dit is nergens voor nodig! Het is van groot belang dat je gewoon belt als je zorgen hebt. Bijvoorbeeld als je je baby minder goed voelt bewegen, als je pijnlijke harde buiken ervaart, als je bloed- of vochtverlies hebt, of voor iedere andere klacht waar jij je zorgen om maakt. Anders kan het dat complicaties in de zwangerschap te laat opgemerkt worden en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Vraag: Mag mijn partner nog overal mee naar toe?

Antwoord: Niet altijd helaas. Om goede zorg te kunnen blijven leveren, moeten we proberen te voorkomen dat verloskundigen en gynaecologen zelf ziek raken en daardoor niet meer kunnen werken. Liefst komen zwangeren zoveel mogelijk alleen naar controle-afspraken maar als je wilt mag je partner meekomen. Bij echo-afspraken zijn alleen partners toegestaan. Mocht er een reden zijn om opgenomen te worden in het Flevoziekenhuis, dan mag je partner je per dag 4 uur aaneengesloten bezoeken. Wat wel en niet kan hangt van de situatie af en wordt aan je uitgelegd door je verloskundige of gynaecoloog.

Vraag: Is er ook een kans dat mijn partner niet bij de bevalling mag zijn?

Antwoord: Nee! Omdat de bevalling zo’n belangrijk moment is in jullie leven, maken we hiervoor altijd een uitzondering. Als jij of je partner tijdens de bevalling klachten hebben die zouden kunnen passen bij een corona-infectie dan worden jullie begeleid in een aparte verloskamer. De zorgverleners zullen dan wel beschermende kleding dragen om te voorkomen dat ze zelf ziek worden en daardoor later niet meer voor andere zwangeren kunnen zorgen.

Vraag: Moet ik straks verplicht thuis bevallen omdat er geen plek is in het ziekenhuis?

Antwoord: Nee. We hebben het aantal bevalkamers in het Flevoziekenhuis uitgebreid om ervoor te zorgen dat we ruimte hebben voor iedereen die in het ziekenhuis wil bevallen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat alle kamers bezet zijn op het moment dat jij naar het ziekenhuis wilt komen voor de bevalling. Door de aparte kamers voor zwangeren met Corona klachten loop je geen verhoogd risico op besmetting in het ziekenhuis. Je hoeft je om die reden dus niet gedwongen te voelen om te kiezen voor een thuisbevalling.

Vraag: Kan ik straks nog wel thuis bevallen?

Antwoord: Ja, op dit moment is dat nog gewoon mogelijk voor alle gezonde zwangeren en we hopen dat dat ook zo zal blijven. Om veilig thuis te kunnen bevallen zijn er wel een paar vereisten waar we aan moeten voldoen. Allereerst moeten er niet te veel verloskundigen zelf ziek worden, zodat er voldoende beschikbaar zijn om jou thuis te komen begeleiden. Ten tweede moeten ambulances altijd beschikbaar zijn om, in het zeer zeldzame geval van complicaties, jou naar het ziekenhuis te kunnen vervoeren. Zolang er voldoende verloskundigen en ambulances zijn kan je dus gewoon veilig thuis bevallen.

Vraag: En wat als er misschien straks niet meer voldoende verloskundigen kunnen werken of ambulances beschikbaar zijn?

Antwoord: Alle verloskundigen uit Almere en Lelystad en de gynaecologen van het Flevoziekenhuis hebben zich samen heel goed voorbereid op die situatie. We zorgen er samen zo lang mogelijk voor dat je thuis kunt blijven bevallen als je dat het liefst wil. Misschien kun je soms niet begeleid worden door een voor jou bekende verloskundige. In het uiterste geval kan een situatie ontstaan waarin we moeten besluiten dat thuis bevallen niet meer veilig genoeg is. Je verloskundige zal je tijdig inlichten als die situatie zich voordoet. Dan zullen we adviseren om de bevalling plaats te laten vinden in het Flevoziekenhuis. Hierdoor zijn we zeker dat er altijd voldoende zorgverleners zijn om goed te zorgen voor jou en je baby.

Tot slot

We begrijpen goed dat het voor jou en je partner extra spannende en onzekere tijden zijn. Aarzel niet om al je vragen te stellen aan je verloskundige of gynaecoloog. We staan 7 dagen in de week, 24 uur per dag, voor je klaar! We wensen je een mooie zwangerschap toe.

Thank you for your upload