We zorgen er samen voor

Vragen & antwoorden rond het coronavirus

Als je zwanger bent maak je je misschien extra zorgen over de uitbraak van het coronavirus. Hierbij een aantal antwoorden op de meest gestelde vragen.

Hoe bescherm ik mijzelf tegen het coronavirus?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

  • Was je handen regelmatig (minimaal 20 sec)
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Vermijd lichamelijk contact, zoals handen geven

Bovenstaande maatregelen gelden overigens voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Ik ben ziek. Mag ik nog op controle komen?

Als je één van onderstaande klachten hebt kun je beter niet naar de verloskundigenpraktijk komen. We maken dan een nieuwe afspraak.

  • (neus) verkoudheid
  • hoesten
  • keelpijn
  • koorts

Het is wel belangrijk de huisarts te bellen bij:
* koorts (ten minste 38 graden Celsius ) én ten minste één van de volgende ademhalingsklachten: hoesten, kortademigheid.

Ik ben zwanger, moet ik me nu extra zorgen maken?

Nee. De infectie met het coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit
virus.

Kan ik een miskraam krijgen van het coronavirus?

Aan de hand van de beperkte informatie die er tot nu toe is over dit nieuwe virus, zijn er geen aanwijzingen dat je meer kans op hebt op een miskraam of zwangerschapsverlies.

Is het coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met het coronavirus (COVID-19). Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is.

Ik heb nu het coronavirus, mag ik thuis bevallen?

Wij adviseren bij het hebben van het coronavirus in het ziekenhuis te bevallen onder bewaking van een hartfilmpje (CTG) van de baby. Als je 14 dagen of meer na de infectie gaat bevallen mag je weer thuis bevallen.

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s?

Dat het coronavirus waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Mag ik borstvoeding geven als ik het coronavirus heb?

Het coronavirus komt niet in de moedermelk dus dit kun je veilig geven. Het is wel aan te raden de borstvoeding te geven met de volgende hygiënemaatregelen:

  • handen goed wassen voordat je je kindje aanraakt
  • een eigen borstkolf gebruiken
  • de kolf na gebruik goed schoonmaken
  • een mondkapje dragen

Het is te overwegen om de gekolfde melk per fles door een gezond persoon te laten geven om de kans op het doorgeven van de infectie aan je kindje te verlagen.

Moet ik kraambezoek weigeren?

Zolang de kraamverzorging er is, kan er helaas geen kraambezoek plaatsvinden. Daarna wel, zolang het kraambezoek niet ziek is, geen klachten heeft die kunnen duiden op het coronavirus en ze niet in de risicogebieden zijn geweest. Het is wel belangrijk dat het kraambezoek zich ook houdt aan de hygiënemaatregelen.

Ik ben genezen, ben ik de rest van de zwangerschap dan onder controle van de gynaecoloog?

In principe is er na het doormaken van deze infectie geen reden om bij de gynaecoloog onder controle te zijn. Wel wordt aangeraden om gedurende de rest van de zwangerschap op bepaalde momenten groei echo’s te doen om de groei van je kindje extra in de gaten te houden.

Meer informatie:

Thank you for your upload