We zorgen er samen voor

Kinkhoest-vaccinatie ter bescherming van de pasgeborene

Jonge zuigelingen zijn meestal nog niet beschermd tegen kinkhoest omdat de eerste vaccinatie wordt gegeven wanneer een kind twee maanden oud is. Dit terwijl kinkhoest met name gevaarlijk is voor zuigelingen en jonge kinderen. Hoe jonger het kind is, des te vaker ziekenhuisopname nodig is. Aangezien kinkhoest de laatste jaren duidelijk toeneemt in Nederland neemt de noodzaak om jonge kinderen te beschermen toe. Daarom adviseerde de Gezondheidsraad de minister van Volksgezondheid in 2015 om alle zwangere vrouwen in Nederland een vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden om daarmee hun pasgeboren kind te beschermen.

Wanneer vaccineren?

Het RIVM en de RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) adviseren zwangeren te vaccineren tussen 20 en 36 weken zwangerschap.

Hoe werkt het vaccin?

Na het vaccineren maakt het lichaam van de zwangere antistoffen aan. De antistoffen uit het vaccin gaan over in de placenta en beschermen de baby zo in eerste maanden. Bij elke zwangerschap dient er opnieuw gevaccineerd te worden.

Vergoeding

De minister van VWS zal later een besluit nemen over eventuele opname van deze vaccinatie in een publiek programma en eventuele vergoeding via de zorgverzekering. In afwachting hiervan komt deze vaccinatie voorlopig voor eigen rekening van de zwangere vrouw zelf.

Waar kan ik terecht voor de vaccinatie?

JGZ Almere biedt zwangere vrouwen de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen kinkhoest. Voor een afspraak voor vaccinatie kun je contact opnemen met JGZ Almere.

Meer informatie over kinkhoestvaccinatie en zwangerschap:

Meer informatie kinkhoestvaccinatie en zwangerschap voor professional:

Thank you for your upload